Sportujte s veterány

Atleti, plavci, běžci na lyžích a celá řada dalších sportovních odvětví má také své veteránské svazy. Pořádají se tu mistrovství ČR, evidují se rekordy v kategoriích.

Sport veteránů

Ve světě se pravidelně konají evropské a světové šampionáty a dokonce olympijské hry. Například v atletice spadá do veteránských kategorií (ve světě nazývaných též „masters“) ten, komu už bylo 35 let. Kategorie jsou dále vždy po pěti letech. První mistrovství světa bylo v roce 1975 v Torontu, a od té doby se koná každý druhý rok a střídá se s mistrovstvím Evropy.

Na těchto mistrovstvích je přátelská atmosféra, téměř bez dopingových afér, a pro účast na nich nemusíte splnit žádný limit. Nechybí zahajovací a zakončovací ceremoniál, a díky rozdělení do mnoha kategorií je šance na medaili daleko větší.

Takovéto akce, které se konají na pěti kontinentech, mohou být pěknou dovolenou pro celou rodinu. Do veteránského zápolení, které mělo původně za cíl udržet bývalé výkonnostní sportovce u sportu, se může zapojit i ten, kdo svou sportovní formu vypiloval později.

Mezi veterány všech sportů můžete potkat zajímavé osobnosti a řadu lidí, pro něž sport zaujímá významné místo v životě. Patří k nim například oštěpařka Marie Šťastná, 6.na HMS 2008 v Clermont-Ferrandu. Atletika jí pomohla překonat vleklé zdravotní problémy včetně onemocnění nejzáludnějšího.

Pravidelně sportuje a závodí i náš přední kardiochirurg, profesor Jan Pirk. Potkat ho můžete jak na běžeckých závodech, tak i na kole a v bílé stopě – budete-li ovšem dostatečně rychlí. Stále totiž umí maratón pod tři a půl hodiny. Podobné vzdálenosti běhá i téměř o dvacet let starší Karel Matzner, trojnásobný mistr Evropy.

Původní profesí stavební inženýr se podílel na stavbě čtyř přehrad a pražského metra, nyní je předsedou našeho veteránského atletického svazu. Nejvýraznějšího úspěchu dosáhl všestranný atlet a také plavec Pavel Tošnar, který letos oslaví tři čtvrti století. Z Francie si přivezl rovnou tři zlaté – z pětiboje, skoku do výšky a 60m překážek.

A co dělá, když neběhá a neplave? Stará se o psíky – vlastní psí hotel a útulek v Brně.
Tip na knížku: Marie Hanáková – Běhám (nakl.Rubico)
Příběh Marie Hanákové, seniorské mistryně světa, je na první pohled zvláštní tím, že přestože do svých třiašedesáti let nesportovala, stala se později vytrvaleckou mistryní světa.

Přestože jí nikdo nepomohl a neumí žádný jazyk, procestovala za závody veteránů skoro celý svět. Kniha není jen o sportu, ale i o mnoha jiných příhodách i událostech – hezkých i smutných, které se staly mezníky v jejím životě.

publikováno: 17.11.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig