V kolika letech začít se sportem?

Jaro klepe na dveře a mnoho rodičů přemýšlí, zda už nastala ta správná doba zapojit své dítě k nějaké sportovní aktivitě.

 

Mám tím na mysli organizovanou činnost ve sportovních klubech. Především je třeba zdůraznit, že neexistuje zázračné pravidlo, kdy je ten správný čas, protože mezi dětmi jsou značné individuální rozdíly.
Rodiče mohou sami odhadnout, zda je dítě fyzicky a emočně připravené na zápis do sportovního klubu. Organizovaný trénink klade na děti nové nároky, které často ještě nedokážou zvládnout.
Zkuste si zodpovědět sami následující otázky.
  • Je dítě ochotné pravidelně navštěvovat tréninky?


  • Je dostatečně zralé, aby pochopilo pravidla sportu?


  • Je připravené podřídit se zájmům družstva před svými osobními?


  • Dokáže přijímat informace a udržet disciplínu s někým jiným, než s vámi?


  • Dokáže skloubit školní povinnosti s pravidelným tréninkem?

Rodiče, zkuste si poctivě odpovědět na otázky ještě před tím, něž přihlásíte své děti k pravidelným tréninkům. Pro děti je snadné říci ano pro novou zajímavou aktivitu.
Musí si ale uvědomit, že pravidelnost znamená, chodit na trénink i když se mu zrovna nechce, je unavené, rozladěné, nemá rádo trenéra, nebo hraje v týmu, který prohrává. Povzbuďte děti ke sportovním aktivitám, ale mějte na paměti jaký to má vliv na celou rodinu. Můžete si nechat poradit, ale konečná rozhodnutí musíte jako rodiče udělat sami. Většina expertů nedoporučuje začínat s organizovaným tréninkem před 8. rokem.
Nároky různých sportů jsou ale velmi odlišné. Sporty jako tenis, kopaná, lední hokej, je možné začínat ve věku 5-6 let, s jinými, jako basketbal, golf, volejbal, zápas je vhodné začínat později. Jeden z nepříjemných následků předčasné specializace je jev, který nazýváme tzv.„vyhoření“ (burn out).
Statistika nám říká, že děti přestávají navštěvovat organizovaný trénink v průměru ve 13 letech. Průměrná „životnost“ mladého sportovce v juniorském věku je od 6 do 8 let. Zahájí li dítě aktivní činnost ve sportu náročném na fyzickou a psychickou odolnost v 6 letech jeho „kariéra“ je u konce ve 12 možná ve 14 letech.
Začne li v 10 obvykle prodlouží svou aktivitu do věku střední školy a dále. Organizovaný trénink je jen dalším stupněm přirozených základů získaných „doma na dvorku“, házením , chytáním, vytvářením vlastních spontánních pohybových aktivit.
Jestliže se rodiče rozhodnou nezapsat ještě své dítě do nějakého klubu, měli by podporovat výše zmíněné dobrovolné aktivity.
Podcení li tuto oblast, mohou se dočkat dítěte závislého na sledování televize, videoher, nebo brouzdajícího bezcílně internetem.
publikováno: 29.11.2011   napsal/a: Mgr. Jan Taussig