Veslařský trenažér - pomocník ke zlepšení kondice

Veslařský trenažér byl vyvinut původně pro zimní přípravu veslařů závodníků. Průběh pohybu a vynaložené síly se velmi podobá jízdě na vodě. Pohyb je na něm přirozený, příjemný a plynulý a nejsou při něm vlastní vahou přetěžovány velké klouby těla. Proto začal být využíván ve fitcentrech širokou sportovní veřejností a získává si stále větší oblibu.

veslařský trenažér
Jaké je využití veslařského trenažéru?

Veslařské trenažéry jsou ideální stroje pro rozvíjení vytrvalosti, komplexně zatěžují celé tělo. Při pohybu jsou totiž zapojovány všechny svalové skupiny, srdce, plíce a oběhový systém.
Pro jeho velkou variabilitu lze veslařský trenažér doporučit každému bez ohledu na věk, pohlaví nebo fyzickou kondici i tělesnou hmotnost cvičícího. Umožňuje nám provádět hladký, rytmický pohyb a zvolit si optimální odpor, frekvenci i sílu záběru.

Často bývá využíván pro rehabilitační cvičení, pro rekondici a pro snižování nadbytečného tělesného tuku. Hodí se jak pro vytrvalostní trénink, tak pro trénink zaměřený na snižování nadváhy. Výhodou je, že rozsah pohybu i intenzitu zatížení můžeme upravit podle schopností cvičícího, proto je vhodný i pro méně zdatné jedince, osoby se zdravotními omezeními i pro seniory.
Moderní přístroje jsou vybaveny monitorem výkonu s paměťovou kartou, z níž můžeme získat mnoho cenných informací o našem výkonu, ujeté vzdálenosti, spálené energii, tempu a mnoho dalších podrobností. V kombinaci s počítačem dává šanci závodu na dálku nebo umožňuje využívání předem speciálně připravených tréninků.

Vybavení na jízdu.

V prvé řadě je to kvalitní obuv. Měla by být maximálně pohodlná, měkká. V žádném případě ne kotníčková! Podrážka by měla umožnit chodidlu pohodlné ohýbání v oblasti prstů, chodidlo by se nemělo při ohnutí celé pohybovat, jinak dochází k nepříjemným puchýřům na patě.
Oblečení bychom měli zvolit přiléhavé, dobře odvádějící pot. Vhodným doplňkem jsou cyklistické rukavice, čelenka a nezbytná je láhev s dostatečným množstvím tekutin a ručník.

Jaký má vliv veslařský trenažér na pohybový aparát?

Při tréninku na veslařském trenažéru zatěžujeme rovnoměrně celý pohybový aparát, spodní i horní polovinu těla. Při záseku (zahájení pohybu odrazem) se aktivují svaly dolních končetin a svaly hýžďové, při průtahu (v záběru) bederní vzpřimovače a svaly zad, při dotažení (dokončení záběru) se do pohybu zapojuje svalstvo paží, ramen a střední části zad. Při vypuštění (návrat, slide) dochází k aktivaci břišních svalů.

Technika jízdy

Předpokladem pro správnou techniku jízdy je optimální držení těla v sedu. Zkontrolujme ho! Je-li v pořádku, uchopíme veslo oběma rukama nadhmatem v šířce ramen. Pohyb zahajujeme odrazem z dolních končetin. Postupně, plynule, s propínáním kolen zapojujeme do pohybu trup – průtah. Veslo držíme uvolněně zavěšené v přirozeně napnutých pažích, ne křečovitě. Nezvedáme ramena vzhůru k uším.
Navazuje zakončování pohybu dolních končetin, nezamykáme kolena, trup vedeme do přirozeného mírného záklonu a zapojujeme paže do pohybu.

Pohyb paží je veden lokty vzad přirozeně v prodloužení řetězu. Paže pracují podél těla, zápěstí se nezalamuje, zůstává v prodloužení předloktí. Veslo přitahujeme těsně k trupu, přibližně do výšky pupku. Ramena nepřetáčíme vpřed. Dokončíme dotažení vesla k tělu.
Cyklus pokračuje návratem do výchozí polohy vypouštěním vesla. Vypouštění zahajují paže s rameny odhozením vesla od trupu. Ten se postupně do pohybu zapojuje. Dochází k překlopení pánve a trup se přesouvá do přirozeného mírného předklonu.

V pohybovém řetězci se jako poslední při návratu zapojují dolní končetiny krčením kolen. Rozsah dojezdu (skluz, slide) se individuálně řídí pohybovými možnostmi cvičence. Menší rozsah mají lidé obézní, lidé s problémy v kolenních a kyčelních kloubech, těhotné ženy.

Dojezd končí u zdravých a bezproblémových cvičenců tak, že se kolena pokrčí méně než je prvý úhel. Chodidla upoutaná v adaptéru se mírně odpoutají patou od podložky. Následuje nový záběr provedením záseku. Cyklický pohyb se pravidelně opakuje.

Pár doporučení k bezpečnosti při jízdě.

  • Trénujte pouze tehdy, jste-li zdrávi. Při sebemenších zdravotních komplikacích, konzultujte zdravotní stav s lékařem.
  • Cvičte ve vhodném oblečení a obuvi!
  • Před tréninkem si správně nastavte stroj!
  • Na začátku tréninku se v mírném tempu 5 - 10 minut rozehřejte!
  • Veslujte správnou bezpečnou technikou!
  • Intenzitu zatížení volte individuálně podle vašeho zdravotního stavu, stupně trénovanosti, věku – nepřepínejte své síly!
  • Na konci tréninku nezapomínejte na fázi zklidnění (snížení tempa), strečink.
  • Pro oslabené svalové skupiny zařaďte kompenzační cvičení.

Zdroj: Kardoifitness vytrvalostní aktivity v každém věku; J.Dýrová, H.Lepková

 

Užitečná adresa: Indoorrowing.cz

publikováno: 29.03.2014   napsal/a: Mgr. Jan Taussig