Zdravé nohy - poraďte se s podiatrem

Podiatr nebo též podolog se stará o zdraví vašich nohou po všech stránkách. Musí ovládat několik oborů, pokud jde o nohy – dermatologii, ortopedii, neurologii, diabetologii, pediatrii, flebologii, traumatologii, nauku o bolesti, rehabilitaci i všeobecnou anatomii.

Zdravé nohy

Kromě medicínských oborů mu není cizí ani alternativní medicína, reflexologie a fyzikální terapie, včetně různých typů masáží. Obor zahrnuje také pedikúru klasickou i přístrojovou a ortopedickou protetiku.
Členy České podiatrické společnosti jsou tak lékaři, fyzioterapeuti, zkušené pedikérky i výrobci obuvi, kteří se v oboru pravidelně vzdělávají. Jejich seznam ve všech krajích ČR lze najít na
www.podiatrie.cz.

Jedním z našich podologů je MUDr. Jiří Marek z kliniky Naprapathy v Praze. Tomu jsme položili několik otázek:

S jakými problémy za vámi lidé nejčastěji přicházejí?

Nejvíce přicházejí lidé s bolestmi paty, Achillovy šlachy, vbočeným palcem. Mnoho dalších pak trpí bolestmi zad, kolen, nebo třísel. Absolvovali zpravidla předtím řadu vyšetření bez toho, že by byla zjištěna skutečná příčina problémů. Naše tělo není původně určeno pro chůzi po dvou nohách, ani pro celodenní vysedávání u počítače či v autě.

Po staletí jsme byli zvyklí na pravidelnou zátěž pohybem a prací. Právě pohybový režim chybí naší tělesné schránce nejvíce. Podologa by měl proto vyhledat každý člověk.

Co mne v ordinaci podologa čeká?

Umíme zjistit, kde je hlavní příčina potíží, zda v noze samé či v problému přeneseném odjinud z těla. Nejde tedy jen o vyšetření nohou, ale provádí se vyšetření stoje a celého těla, stoj na dvou vahách, vyšetření chodidel na skleněné desce, vyšetření chůze, případně běhu na kameru.

Řešení problému se většinou neobejde bez stanovení individuálního cvičebního programu, bez postupné korekce speciálními, individuálně tvarovanými vložkami do bot. To vše postupně, v několika fázích - plnou korekci a hned, žádná noha nesnese.

Kdy by měl člověk nejlépe vyhledat podologa?

Nejlépe už co nejdříve po prvním roce života. Přibližně od jednoho roku věku totiž chodíme, stojíme a běháme.Vrozený tvar nohou a kotníků předurčuje, jaký bude náš budoucí život. Anatomická stavba nohou stanovuje budoucí statiku
a následně i dynamiku našeho pohybového aparátu, jak budeme přenášet svou tělesnou váhu.

To samozřejmě nezvládneme sami, musí pomoci rodiče s dostatečným nadhledem či špatnou životní zkušeností, například s nohama. Nutné jsou ovšem další pravidelné návštěvy podologa po celý život. Individuální je pouze minimální nutný interval mezi těmito návštěvami. Podpora nohou pomoci vložek do kvalitní obuvi by měla být samozřejmou.

Speciální vložky i pro velmi malé nohy existují. Ale pozor! Také je nutné důsledné dodržování správných pohybových stereotypů ve všech životních situacích, při práci, odpočinku i sportu, pravidelné každodenní tělesné cvičení pro správnou funkci svalů a kloubů a přiměřené sportování aerobního charakteru. Nohy a tělo se vzájemně ovlivňují a naším úkolem je dát do pořádku nejen funkci kloubů, svalů a celého těla, aby nejen nohy byly spokojeny.

publikováno: 01.10.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig