Ženy a fitness - cvičení ve středním věku.(2)

Čím méně svalů máme, tím méně vydáváme energie, ve spánku v klidu u televize, zkrátka pořád. Nemáme li v úmyslu přibírat na váze musíme snížit příjem energie.

ženy a fitness

Základem obezity u žen není v drtivé většině případů nadměrný příjem potravy, ale nedostatečné množství svalové hmoty, spalující energii.

Ženy se tím dostávají do začarovaného kruhu.

Nadměrného množství tuku se snaží zbavit omezením příjmu potravy (dietou) a následkem bývá nejčastěji další ztráta svalové hmoty. Při dietě je totiž tělo schopno snížit hodnotu bazálního metabolizmu až o 30%.

Žena se tak dostává do spirály neustálého snižování příjmu energie s následnou adaptací organizmu, který „pro jistotu“ vytváří tukové zásoby – co kdyby bylo ještě hůř.

Z mnoha vědeckých výzkumů vyplývá, že dnešní žena, žijící klasickým způsobem života, ztrácí přibližně 1% svalů za rok. To tedy znamená, že od 25 do 55 let může pozbýt 6 – 10 kg této cenné a energeticky náročné tkáně.

Taková ztráta se projeví podstatným poklesem hodnoty klidového výdeje energie o ohromujících 300-700 kcal. Protože klidový výdej představuje u dnešních žen až 75% denního energetického výdeje, je žena s redukovaným množstvím svalů odsouzena buď k trvalému hladovění nebo k obezitě.

Klidový výdej energie „tabulkové“ ženy se odhaduje na 1300 – 1400 kcal/den. Pokud dojde k poklesu této hodnoty o 700 kcal, stačí takovéto ženě na pokrytí denní potřeby energie strava v hodnotě přibližně 600 – 1000 kcal. Jen pro ilustraci pizza Margarita v běžné porci 600 g má 1305 kcal.

Jak z kruhu ven?

Východiskem je účelný pohyb, který zajistí, aby nedocházelo k úbytku svalové hmoty a tím ke snižování výdeje energie.

Jak toho dosáhnout?

Rozhodujícím faktorem pro stav svalového aparátu ale není jakákoliv pohybová aktivita. Při aerobní (vytrvalostní) lehké činnosti, zapojujeme jen jednu z energetického hlediska méně významnou část svalu – jeho pomalá vlákna.

Ta sice při zátěži spotřebovávají energii, ale po jejím ukončení se rychle vrací k původním (klidovým) hodnotám výdeje energie. Pokud žena přiměřeně posiluje, využívá rychlá svalová vlákna, která spotřebovávají energii nejen při zátěži.

Zvýšená hodnota klidového výdeje energie byla u posilujících zaznamenána ještě 36 hodin po ukončení posilovacího programu.

Pokud rychlá svalová vlákna zatěžujeme pravidelně, zesílí a konzumují více energie a to překvapivě i v době, kdy necvičíme. Proto pouhá aerobní aktivita dnešní ženě nestačí k udržení pevné a dobře tvarované postavy a nedokáže ji účinně ochránit před nástrahami obezity.
Moderní fitcentra už dávno nejsou doménou jen mužů. Většina z nich nabízí nejen širokou škálu přístrojů pro aerobní aktivity (kola, spinning, běžecké pásy, veslovací trenažéry, šlapadla apod.), ale hlavně množství všemožných posilovacích trenažérů, kladek, laviček a dalších vymožeností.
Každý, včetně začátečníků i z řad žen si může najít zátěž odpovídající jeho momentálním schopnostem.
Jak již bylo na těchto stránkách mnohokrát zmíněno, cvičení má přínos jen pokud je prováděno správně, nejlépe pod odborným dohledem fitness trenéra popřípadě po instruktáži podle osobního cvičebního programu „ušitého“ přesně vám na míru a to alespoň na prvních několik hodin.


Zdroj: Začínáme ve fitness. Vladimír Kolouch, Hana Marie Welburn

publikováno: 16.09.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig