Koleno - prevence lepší endoprotézy

Všeobecně se ví (a stejně všeobecně je to většině lidí jedno), že nejhorší pro klouby je sádlo – nošené pod vlastní kůží.

Bolesti kolen

Pro kolena znamená dvacet kilo v batohu anebo v teřichu totéž - jediný rozdíl je v tom, že batoh se dá občas i sundat. Jelikož trekovat s kufrem na kolečkách nebo žebřiňáčkem není ani stylové ani praktické, o to větší pozornost musíme věnovat minimalizaci ostatních, někdy i nenápadných a zdánlivě malicherných příčin přetížení.

Podobně jako osud páteře můžeme i životnost svých kolen ovlivnit volbou obuvi. Pevná bota, odpovídající typu zátěže a terénu a dobře tlumící otřesy je základ. Sledovat musíte i opotřebení – jakmile začne podrážka jevit známky sešlapání, dochází k jednostrannému zatížení svalových úponů, postranních vazů a kloubní plochy.

Pokud nemáte dobrou klenbu chodidla, měli byste vážně zauvažovat i o na míru vyrobených vložkách do bot s případnou korekcí takzvané hyperpronace chodidla (kotníky „do X“). Stejně jako sešmajdaná podrážka vedou i nekompenzované vady nášlapu k přetížení kolene, ke vzniku entezo a chondropatií a posléze i k časnější artróze.

Jsou ale opatření, za která nemusíte vydat ani korunu. Leckoho překvapí že  i chůze je vědomý a kontrolovaný pohyb. Kdo neměl to štěstí a nenaučil se pořádně chodit jako dítě (nedělám si legraci – podívejte se kolem sebe na ulici), musí dávat větší pozor kam a jak pokládá nohy a jestli náhodou nešmajdá víc, než je nezbytně nutné.

Ovlivnit můžeme i svalové dysbalance. Civilizovaný způsob života vede k ochabnutí hýžďových svalů a zeslábnutí a zkrácení tzv. hamstringů – svalů na zadní straně stehna. Práci nutnou k běžnému městskému životu sice dokáže přebrat přední skupina svalů stehna, vede to ale k přetížení úponů na čéšce a tím opět k rozvoji entezopatií a chodropatie čéšky.

Jednoduchý test na kondici zmiňovaných svalů si můžete udělat sami – dejte si ruce do zátylku a dřepněte na plných chodidlech pozadím až na paty. Pokud nedosednete, aniž byste se převážili na špičky nebo se překulili na záda, je nejvyšší čas začít se strečinkem a posilováním.

Klasická rada protřelých praktiků všech sportů, totiž že kolena v teple jsou základ, vás ušetří mnohé bolesti z entezopathií. Prochladlý úpon je úpon špatně prokrvený a špatně prokrvený úpon je velmi snadno náchylný k drobným poraněním a mikrozánětům. Proti tomuto pravidlu se nejčastěji proviňují cyklisté.

Přitom právě na kole je koleno nejvíc vystaveno ochlazování proudícím vzduchem. Ti kdož holdují pohybu v sedle bicyklu by měli také dbát na správnou volbu velikosti kola a geometrie posedu. Krátký rám, nízko nastavené a příliš dopředu posunuté sedlo vede k izolovanému zapojení svalů přední strany stehna při pokrčeném kolenu a tím k přetěžování kloubní plochy čéšky.

Základním kamenem prevence úrazů kolen je ovšem opět dodržování základních bezpečnostních pravidel vaší oblíbené pohybové aktivity, znalost techniky a patřičná fyzická připravenost.

publikováno: 13.04.2012   napsal/a: MUDr. Ondřej Vojtěchovský