Dehydratace – největší nepřítel cyklisty

Velká vedra, vysoká fyzická zátěž a často přímý sluneční žár – všechny tyto faktory dělají z cyklistů osoby, u kterých je hrozba dehydratace opravdu vysoká a podcenění pitného režimu může mít v jejich případě až dramatické následky. Jak se tedy nejlépe vyvarovat dehydrataci? Jaké nápoje jsou na kolo nejlepší a jak často bychom měli pít?

Pitný režim

Nečekaná „technická“ závada

Cyklistika patří mezi sporty k těm fyzicky náročnějším. Tělo při ní spotřebovává značné množství energie, cukru a pocením vylučuje vodu a soli. Ať už je pro vás cyklistika sportovní disciplínou či spíše turistikou na kole, základní znalosti a zásady byste měli ovládat v obou případech. Tak, jako byste si před jízdou měli pečlivě zkontrolovat a seřídit kolo, dbejte i na dostatečnou zásobu vody na cestu. Dehydratace vás totiž může zastavit v cestě stejně tak jako technická závada.

Dehydratace – největší nepřítel cyklisty

Nedostatek tekutin v těle se projeví předčasnou únavou, zpomalením regenerace organismu a dokonce i svalovými křečemi. Navíc, tělo začne ztrácet vodu ještě předtím, než pocítíme žízeň. Vážné nebezpečí nastává, pokud si sportovec těchto varovných signálů nevšímá a snaží se přicházející únavu a malátnost překonat dalším pohybem. Takové úsilí zákonitě končí celkovou dehydratací organismu, která nemá v podstatě žádné jednoznačné varovné signály, o to více je ale nebezpečná. Ztráta tekutin o 2 % (1,6 litru u 80 kg vážící osoby) snižuje výkon až o 20 %, ztráta vody o 4 % sníží výkon o 50 %. Ztráta nad 6 % už může vést až ke kolapsu.

Voda je základ

Voda tvoří asi 60% lidského těla a plní spoustu důležitých funkcí. Slouží k přenosu živin a odpadních látek i jako rozpouštědlo, transportuje teplo, udržuje stálou tělesnou teplotu a brání přehřátí organizmu. Při sportu to pak platí dvojnásob. Při urputném sportování v horku vypotíte i několik litrů za jedinou hodinu. Při několikahodinové vyjížďce ve vedru a za vysoké vlhkosti může cyklista ztratit až 10 litrů tekutin!

Člověk někdy snadno podlehne pocitu, že jakmile se pohne, měl by hned přemýšlet o iontovém nápoji. To ale rozhodně není třeba. Při běžném pohybu nahradí ztrátu důležitých látek i tekutin kvalitní pramenitá voda. Odborníci naopak nedoporučují koncentrované ovocné šťávy a džusy. Pokud je však přesto upřednostníte, raději je vždy nařeďte vodou s přirozeným obsahem minerálů. Ta je navíc na kolo i velmi praktická – při letních vedrech se jí lze díky sportovnímu uzávěru osvěžit nastříkáním skrz helmu na hlavu či přímo na obličej. Sportovní uzávěr umožňuje také jednoduchou manipulaci jednou rukou, díky čemuž se můžete bezpečně napít i za jízdy.

Kolik pít?

S upraveným pitným režimem je vhodné začít již před odjezdem. Ideální je vypít například sklenku vody 20-30 minut před usednutím na kolo. Poté by mělo následovat 0,5 až 0,8 litru tekutiny každou hodinu, nejlépe rozložených do 4-5 malých dávek. Pitný režim byste měli vždy volit dle vnějších podmínek, délky a profilu trasy, která vás čeká. Požadované množství tekutin se pak logicky zvyšuje s rostoucí teplotou i náročností trasy.

Pouze pít nestačí!

Během jízdy je potřeba nejen neustále doplňovat tekutiny ale také jíst. Když vyrazíme na kolo, určitě nevydržíme celý den jen na vodě. Je nutné myslet také na dostatečný přísun energie. I s ním je dobré začít v podobě lehké svačiny již před vyjetím. Stačí například ovoce nebo jakékoliv jiné lehké jídlo zhruba hodinu před odjezdem.

Během jízdy je pak dobré pozřít nějaké sousto zhruba každou půlhodinu až 45 minut. Ideální jsou müsli tyčinky, sušenky a ovoce.

Využít samozřejmě můžete i speciální energetické tyčinky, ale pokud zrovna nemáte v plánu ujet 100 km a kolo není vaším každodenním koníčkem, není to nutné. Běžná strava a běžné sušenky rozhodně stačí. Pokud energetickou tyčinku přesto rádi upřednostníte, pozor na zbytečné zdvojení přísunu iontů v případě, že současně pijete i iontový nápoj.

publikováno: 15.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig