Dokonce i jen čtvrthodina pohybu denně prodlužuje život

K tomuto překvapivému závěru dospěli lékaři z Taiwanu. Prokázali totiž, že již jen 15 minut cvičení denně, ovšem prováděné pravidelně, prodlužuje život o 3 roky a snižuje úmrtnost o celých 14% a riziko úmrtí na nádorové onemocnění o 10% ve srovnání s lidmi, kteří nemají žádný aktivní pohyb.

Zdraví, pohyb

Přitom každých dalších 15 minut pohybu denně navíc vede k dalšímu významnému snížení úmrtnosti a prodloužení délky života o další rok.

  • Kompletně zpracované téma populárních diet rubrika: Diety

Je to stejný efekt, jaký lze očekávat, pokud kuřák přestane kouřit – tedy efekt velmi významný. Dosud se doporučuje jako nezbytné minimum 3,5 hodiny pohybových aktivit týdně, pokud možno, 30 minut každý den. Je ale zřejmé, že i kratší doba cvičení vede k velmi významnému zdravotnímu benefitu, což by měla být odpověď pro všechny, kteří tvrdí, že jim na pohyb nezbývá čas.

Taiwanská studie, zveřejněná v prestižním britském odborném časopise The Lancet, byla provedená na ohromném souboru více než 400000 pacientů sledovaných v letech 1996 až 2008.

Stejný zdravotní benefit byl přitom pozorován i u lidí s kardiovaskulárními nemocemi.


Zdroj: Wen CP, et al „Minimum amount of physical activity for reduced mortality and extended life expectancy: a prospective cohort study. časopis Lancet srpen 2011.

publikováno: 10.09.2013   napsal/a: Mgr. Jan Taussig