Proč právě fitness?

To je otázka, kterou bychom si měli zákonitě položit, dostaneme li se do fáze „zlomu“, kdy naše tělo v zrcadle ztrácí kontury a začíná připomínat tajícího sněhuláka. Pánům se povolují a kulatí bříška, dámy i mladších ročníků „zdobí“ pozadí připomínající dva vaky naplněné vodou.

Proč fitness

Podíváme li se na své přátele a známé, vidíme, že se od nich příliš nelišíme a to nás může alespoň na chvíli uklidnit.

Započatou devastaci naší postavy ale jen kostatováním, „měl bych se sebou něco dělat“ nelze zastavit. Je to zkrátka nevyhnutelný proces a my máme jedinou prověřenou možnost, aktivně s ní bojovat.

Odborníci v oblasti fitness nabízejí léty prověřené postupy, jak spávně formovat vaši postavu, jak snížit dopady civilizačních chorob a jak dospět ke spokojenému a aktivnímu stáří.

To skutečně není málo, proto oblast fitness patří na tyto stránky. Přiblížíme vám jaké jsou jeho formy a jaký užitek vám cvičení může přinést.

Co si máme představit pod slovem fitness?

Pod pojmem „fitness“ chápe většina z nás kondiční silový trénink provozovaný ve fitness centrech. Ve skutečnosti se nejedná pouze o silový trénink, ale se o systém cvičení vedoucích především k tvarování postavy, zlepšení fyzické výkonnosti a redukci množství podkožního tuku.

To kromě posilování, jež bychom vzhledem k množství prováděných opakování mohli charakterizovat jako silově-vytrvalostní zátěž, zahrnuje také aerobní trénink na speciálních trenažerech, protahovací cvičení a další.

V posledních letech bývá tento pojem často nahrazován pojmem „wellness“, který zahrnuje nejen fyzickou výkonnost a odolnost, ale i dobrou psychickou kondici, pocit "životní pohody" a pozitivní prožitek při pohybové aktivitě.

Lidé mají často spojenou představu posilovny nebo chcete li fitness centra se starou „čikárnou“, kde v potním odéru funí několik svalovců a kam „normální“ smrtelník raději nezavítá. Dnešní moderní fitness zařízení nabízí zcela jiné prostředí, kde si může nalézt své místo jak kulturista, tak paní ve středním věku.

Některé publikace z oblasti fitness popisují současná fitness centra jako moderní typy společenských center, v nichž se lidé schází proto, aby pozitivně ovlivnili svoje zdraví a tvar svého těla. Rozvoj fitness a vše, co k němu patří slaví celosvětový úspěch, který s mírným zpožděním přichází také k nám a proto se také jeho různým formám budeme na těchto stránkách věnovat.


publikováno: 18.05.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig