Top 5 aerobních cvičení na spalování tuku

Že jsou aerobní cvičení vhodnějším prostředkem jak se zbavit nadbytečných tukových zásob než trýznění těla různými zázračnými dietami s tím souhlasí většina odborníků.

Jak pálit tuk

Na snížení přísunu kalorií, reaguje organismus snížením metabolismu a tuk si nechává v zásobě. Mnohem účinnější cestou je tedy úprava jídelníčku, netrápit tělo hladem a zvýšit výdej energie pohybem. Pohybových aktivit se nám nabízí celá řada.
Odborný časopis Endurance Sports sestavil podle své metodiky žebříček Top 5 aerobních cvičení, které napomáhají „pálit“ tuky. Pozn. aktivity nejsou řazeny podle účinnosti.

1. Chůze

Chůzi zajisté nemůžeme zařadit mezi nejúčinnější aerobní cvičení na snižování tukových zásob, jisté je to, že tuto aktivitu může vykonávat každý. Chůze je doporučována zejména lidem starším, s výraznou nadváhou nebo těhotným ženám.

Chůze by neměla být kratší než 30 minut. Účinnější formou chůze je stále populárnější tzv. severská chůze (Nordic walking), za použití speciálních holí. Do činnosti je zapojeno více svalů a chůze je tak fyzicky náročnější.

2. Běh

Běh je nejpřirozenějším způsobem pohybu. Není náročný na vybavení a je velmi účinným spalovačem tuku. Nevýhodou běhu je, že současně s tukem dochází rovněž k úbytku svalové hmoty. Tuto aktivitu je tedy vhodné kombinovat s posilováním, aby k úbytku svalů nedocházelo.

3. Veslařský trenažér

Mnoho odborníků na fitness považuje veslařský trenažér jako jeden z  nejúčinnějších přístrojů na „pálení“ tuků. Je to ideální kombinace aerobního cvičení s posilováním velkých svalových skupin dolních končetin, břicha, zad a paží.

Výhodou je, že rozsah pohybu i intenzitu zatížení můžeme upravit podle schopností cvičícího, proto je vhodný i pro méně zdatné jedince, osoby se zdravotními omezeními i pro seniory.

4. Orbitrek – krosový eliptický trenažér

Pohyb orbitreku je velice neobvyklý, probíhá po eliptické dráze a svou konstrukcí připomíná kombinaci stepperu, simulátoru běhu na lyžích a bicyklu. Při cvičení není naše tělo vystaveno prudkým nárazům, pohyb je šetrný ke kloubům, které nejsou namáhány v ostrém úhlu.

Cvičení je velice vhodné pro lidi s nadváhou (má nosnost obvykle do 150 kg), díky zapojení paží se zvětšuje energetický výdej a dochází k účinnějšímu spalování tuků.

5. Běh na lyžích

Při běhu na lyžích dochází k zapojení celého těla a to je také důvodem proč při něm vydáváme tak velké množství energie a spalujeme tuk. Běh na lyžích je šetrnější aktivitou pro kloubní aparát než klasický běh a nedochází zde tak často ke zraněním, když pomineme nebezpečí, které nám hrozí při sjezdech na špatně upravených tratích.

Nevýhodou běhu na lyžích je nezbytnost získat určité pohybové dovednosti a to vyžaduje trénink.

Pokud bychom chtěli přesněji znát množství kalorií, které spálíme při fyzické aktivitě musíme vzít v úvahu naši váhu, věk a intenzitu cvičení. Níže uvádím příklad deseti aerobních aktivit a jejich průměrnou energetickou náročnost během třiceti minutového cvičení.

1. Spinning - 450 kcal.
2. Plavání - 380 kcal.
3. Skalní lezení - 380 kcal.
4. Step aerobik - 345 kcal.
5. Kickbox - 345 kcal
6. Raketbal - 345 kcal.
7. Běh na lyžích - 310 kcal.
8. Běh - 300 kcal.
9. Orbitrek - 265 kcal.
10. Chůze - 130 kcal.

publikováno: 30.12.2010   napsal/a: Mgr. Jan Taussig