Vladimír Kličko – boxer s vysokým IQ

Box si většina lidí spojuje s nelítostnou řežbou dvou svalnatých tupců honících se nejprve čile a postupem času stále malátněji po ringu.

Box

Profesionální mistr světa organizací WBO a IBF v těžké váze Ukrajinec Vladimír Kličko do této škatulky příliš nezapadá.
Vystudovaný absolvent pedagogické fakulty v ringu nepoznal hořkost porážky více než čtyři roky. Odborníci se shodují, že dvoumetrový Kličko drtí své soupeře zejména precizní taktikou a strategií, kterou je schopen v utkání realizovat.

  • Mohly by vás zajímat články v rubrikách: Zdraví a Sport

    Naposled se o tom mohl přesvědčit vyzyvatel, dvojnásobný mistr světa Američan Hasim Rahman, kterého Kličko poslal k zemi na začátku šestého kola. Vladimír, mladší z bratrské dvojice Kličků, začal boxovat ve dvanácti letech. V roce 1996 získal zlato na olympiádě v Atlantě a poté přestoupil k profesionálům. Na rozdíl od svého staršího bratra Vitalije, neměl zpočátku v profesionálním ringu na růžích ustláno. Říkalo se o něm, že je to boxer se slabou bradou, mrtvý a zlomený muž. To vše zaznělo v roce 2004 těsně po K.O. porážce s Američanem Brewsterem, kdy zůstal ležet na zemi zcela vyčerpaný. Kličko se z porážky poučil a od té doby už neprohrál.
    Ukrajinský král ringu prožil část svého dětství v Československu.

Je synem vojenského letce a část mládí od dvou do sedmi let strávil v Mimoni na Mladoboleslavsku.
Podobně jako jeho starší bratr je Vladimír považován za typ inteligentního boxera. Hovoří se, že společně prý mají IQ 270. Vladimír ovládá pět světových jazyků, studium na pedagogické fakultě si rozšířil o postgraduální doktorandskou práci na téma příprava mladých sportovců.
Vladimír Kličko následuje svého bratra i v politice, angažuje se zejména v německo-ukrajinských vztazích.

Vystupoval v hudební Eurovizi, hraje šachy s Garry Kasparovem. Je přítelem Arnolda Schwarzeneggera či bývalého amerického prezidenta Bila Clintona. Píše knihy, řeční na fórech a vystupuje na charitativních akcích. Jeho přítelkyní je naše topmodelka Karolina Kurková.
Na boxera se to zdá jako dosti nestandartní životní příběh.

publikováno: 18.07.2012   napsal/a: Mgr. Jan Taussig